Haaruitval: een overgangsklacht?

Ouder worden is letterlijk af te lezen aan onze haren: je wordt grijs. Toch zijn er ook mensen die al op jonge leeftijd grijze haren krijgen. Ook een dunner wordende haardos kan ontstaan met de jaren. Na het 40ste levensjaar zijn dunner haar en haarverlies al gebruikelijk. Bij vrouwen kan de overgang haarverlies en -verdunning in een stroomversnelling brengen. Hoe dat kan, lees je in dit artikel.

Verandering in hormonen tijdens de overgang

Tijdens de overgang verandert bij vrouwen de hormoonhuishouding. Er is een sterke daling van de vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen. Hierdoor ontstaat er een relatief hoge spiegel van de zogenoemde androgene hormonen. Androgene hormonen worden ook wel de mannelijke hormonen genoemd, maar ze komen ook (in lagere hoeveelheden) bij vrouwen voor. Onder de androgene hormonen vallen onder andere testosteron en dihydrotestosteron (DHT).

Haaruitval door hormoon DHT

Dihydrotestosteron is nu juist het hormoon dat verantwoordelijk is voor de aantasting van de haarwortels in de hoofdhuid. Omdat mannen over het algemeen meer van de mannelijke hormonen hebben, worden zij vaker kaal dan vrouwen. Is er echter relatief meer DHT bij een vrouw aanwezig vanwege de overgang, dan kan dit ook bij een vrouw leiden tot haaruitval. Dit wordt ook wel androgeen haarverlies genoemd.

Lees hier meer over andere oorzaken van haaruitval bij vrouwen.

Verschillend haarverlies bij mannen en vrouwen

Gelukkig voor vrouwen zijn de haarzakjes van vrouwen 75 procent minder gevoelig voor DHT dan die van mannen. Ook daarom komt kaalheid vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het patroon van  androgeen haarverlies is bij vrouwen ook anders dan bij mannen. Ook dit heeft te maken met een andere gevoeligheid. Bij mannen zien we het haarverlies meer aan de inhammen en de kruin; bij vrouwen is dat meer bovenop het hoofd.

Kortere haargroeifase door hormonen

Naast de aantasting van de haarzakjes is er nog een zeer belangrijke factor in het ouder worden van het haar: de haargroeifase verkort.

Het groeiproces van een haar uit hetzelfde haarzakje duurt twee tot zes jaar en herhaalt zich gemiddeld twintig keer. Dat betekent dat mensen met een heel korte haargroeicyclus al vanaf hun veertigste levensjaar last kunnen krijgen van haarverlies.

Lees hier meer over de normale haargroeicyclus en hoe deze verstoord kan raken.

Ook de hormonale veranderingen in de overgang zorgen voor een verkorting van de haargroeifase. Hierdoor worden de haren slapper en breken ze makkelijk af. De verkorting van de groeifase betekent ook dat de kans toeneemt dat het haar bij het vorderen van de leeftijd steeds verder uitdunt.

Ondersteuning van de haarzakjes met een haarserum

Omdat de verouderingsprocessen meestal sluipend verlopen, zijn deze in het begin moeilijk waar te nemen. Voorkomen is makkelijker dan genezen. Als de haarzakjes niet meer actief zijn, verdwijnen deze namelijk na een aantal jaren. Zijn er geen haarzakjes meer aanwezig, dan helpt geen enkel middel meer. Het tijdig starten met de verzorging van de hoofdhuid is daarom belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld met een algemeen ondersteunend haarserum, dat de haarzakjes voedt en DHT remt.

In het verouderingsproces zien we dat niet alleen de haarschacht dunner wordt; ook groeien er minder haren uit een haarzakje. Bij het weer activeren van de haarzakjes worden de haren dikker, de groeifase verlengt en er groeien meer haren uit een haarzakje. Je kunt je voorstellen dat alleen al het verdubbelen van het aantal haren uit een haarzakje een verdubbeling betekent van de haarmassa.

Lees wat je verder kunt doen tegen haaruitval.

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Een gezonde levensstijl draagt bij aan het voorkomen van verouderingsprocessen. Veel mensen vinden het belangrijk er goed uit te blijven zien en daarom kan je best een beetje ondersteuning gebruiken.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners

Auteurs: Drs. Hans van Montfort (haarexpert bij Esthecin) en Alieke de Greeuw

Pagina laatst aangepast op 2 maart 2020


Gerelateerd